Pikantne frytki

Niech Światowy Dzień Frytek stanie się pretekstem do skosztowania tego słynnego dania w mniej oczywistej formie. Niespodzianki na talerzach są zawsze mile widziane. Jako jedno z pierwszych skojarzeń w myślach pojawiają się zapewne frytki z batatów. Te nieco bardziej egzotyczne bulwy są coraz łatwiej dostępne, więc szkoda byłoby nie wykorzystać ich potencjału. Słodkawy smak dobrze jest przełamać bardziej wyrazistymi przyprawami.

Pikantne frytki



Czas przygotowania: 45 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • 2 łyżki mieszanki ziół i przypraw
  • 1 papryczka chili
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 5 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

  1. Umyj ziemniaki, pokrój je w słupki, a następnie połóż płasko w naczyniu do pieczenia.
  2. Ziemniaki polej kilkoma kroplami oleju i dopraw mieszanką ziół i przypraw. Frytki piecz przez 45 minut w 180 stopniach.
  3. Wymieszaj w misce posiekaną papryczkę chili, ketchup oraz sok pomarańczowy. Gotowe frytki podawaj z sosem.

Wszelkie materiały (w szczególności depesze agencyjne, zdjęcia, grafiki, filmy) zamieszczone w niniejszym Portalu chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Materiały te mogą być wykorzystywane wyłącznie na postawie stosownych umów licencyjnych. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, bez ważnej umowy licencyjnej jest zabronione.


Jaka jest Twoja reakcja?

like
0
dislike
0
love
0
funny
0
angry
0
sad
0
wow
0